POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Senjski interdisciplinarni simpozij

2. SENJSKI INTERDISCIPLINARNI SIMPOZIJ: Dragi Novače! (HAZU)

[2. SENJSKI INTERDISCIPLINARNI SIMPOZIJ U GODINI VJENCESLAVA NOVAKA: Dragi Novače! pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti]

26. i 27. travnja 2019.
književnost i književna kritika, jezik, povijest, glazba, duhovnost, biografija, sociologija književnosti, film i kazalište
Sve dodatne informacije (i obrazac) mogu se dobiti na e-mail adrese ana.vukelic@senj.hr ili senjugradu@gmail.com.

#godinasenjskogknjiževnikaVjenceslavaNovaka
#Senj #senjskiinterdisciplinarnisimpozij2019

Dođite, sudjelujte i uvjerite se što je prošle godine privuklo više od 20 izlagača i predavača baš u naš Senj! :)


Opširnije
Senjskim kulturnim naporima iskazana velika čast

2019. godine projekt Senjski interdisciplinarni simpozij nastavlja svoj program rada i djelovanja koji je započeo 2018. godine 1. Senjskim interdisciplinarnim simpozijem: Zdravo ste nam, braćo, u kamenu Senju (nova čitanja)!, posvećenim Silviju Strahimiru Kranjčeviću.
 
Tako se u bogatom tjednu proslave Dana grada, između ostaloga, priprema i 2. Senjski interdisciplinarni simpozij posvećen Vjenceslavu Novaku naziva Dragi Novače! (26. i 27. travnja 2019. godine). Naime, književnik Vjenceslav Novak bio je logičan izbor teme jer se 2019. godine obilježava 160 godina od njegova rođenja.
 
Ideju Senjskog interdisciplinarnog simpozija otpočetka su prepoznali kao vrijednu i potrebnu u samome gradu te kao takva ima potporu gradonačelnika Sanjina Rukavine i Grada Senja, koji je ponovno pokrovitelj samom događaju. Na istom tragu, uzimajući u obzir važnost Senjanina Vjenceslava Novaka za cjelokupnu hrvatsku i europsku književnost, Gradsko vijeće Grada Senja proglasilo je 2019. godinu Godinom senjskog književnika Vjenceslava Novaka na razini grada Senja. Na taj će se način mnoge gradske ustanove i institucije uključiti u odavanje počasti Vjenceslavu Novaku programskim aktivnostima u skladu sa svojim planom i programom rada, a svakako će se na ovaj način istaknuti i manifestacija 2. Senjski interdisciplinarni simpozij. Neupitno je kako će se napokon aktualizacija senjske književnosti, kulture i tradicije podignuti na zavidnu razinu.
 
Da je projekt Senjski interdisciplinarni simpozij nadišao granice Senja i Ličko-senjske županije, svjedoči i činjenica da se ovogodišnje 2. izdanje događaja odvija pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije.
 
Načelo interdisciplinarnosti, naznačeno samim naslovom projekta, odabrano je jer Senj sa svojim književnicima te svojim povijesnim, kulturnim i književnim značajem osigurava različitost tumačenja i pristupa. Cilj je dakle 2. Senjskog interdisciplinarnog simpozija aktualizacija, popularizacija i valorizacija Novakova značaja u Senju i izvan njega, a vrijednost i značaj projekta prepoznao je i akademik Krešimir Nemec koji je ove godine predsjednik Organizacijskoga odbora Simpozija, čime je Senju iskazana velika čast. Simpozij je podijeljen u više cjelina: književnost i književna kritika, jezik, povijest, glazba, duhovnost, biografija, sociologija književnosti, film i kazalište. Radovi sa Simpozija bit će naknadno objavljeni u zborniku simpozijskih radova, čime će projekt Senjski interdisciplinarni simpozij dobiti svoju drugu tiskanu publikaciju.
 
Simpozijem je tako najavljeno bogato znanstveno i kulturno događanje koje će zasigurno dostojanstveno obilježiti veliku Novakovu obljetnicu. Tako će Novakov Senj ponovno biti domaćin brojnim književnicima, književnim kritičarima i teoretičarima te ostalim gostima koji će se u njegovu čast okupiti na predavanjima, radionicama i događajima koje nudi Simpozij.
Svečano otvaranje Simpozija bit će 26. travnja 2019. godine u 10,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju, a sam je Simpozij otvoren za sve zainteresirane slušatelje.
Detaljan program dvodnevnoga simpozija donosimo uskoro

Opširnije
HAZU pokrovitelj 2. SIS-u!


S radošću i ponosom objavljujemo (napokon je službeno!) da se 2. Senjski interdisciplinarni simpozij: Dragi Novače! u ovoj godini Vjenceslava Novaka održava pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije (uz, naravno, pokroviteljstvo i pomoć Grada Senja).

Zahvaljujemo ovom prilikom našem akademiku Krešimiru Nemecu te predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimiru Neidhardtu.

Hvala svima koji su prepoznali vrijednost i važnost ovoga projekta - projekta koji se možda čini malenim, ali je velik idejom, ciljem i emocijama. 

Uskoro donosimo više!

Opširnije
Bura u romanu Bijeg Milutina Cihlara Nehajeva

„Ovdje je bura sasvim drugo - tu je živ elemenat koji dolazi kao kakav nadzemaljski zmaj. (...) Dođe bura - a ovdje i duva jače; polovica puka ne izlazi iz kuće; čemu da se boriš s elementom kad ti je svrha izlaženja šetnja, ne trčanje do udaljenog ureda ili broda? Zatvoriš se u kući i zakračunaš čvrsto vrata. (...) I bura zavija, huče i srće po praznim ulicama.
Ako je pred koji čas pala najjača kiša, ona je osuši u tren. Ide kao nekakva ogromna kosa sa sto noževa, viri iza svakog ugla, zviždi u svakom kutu. Tko da se s njom ogleda?

A ona ide dalje do mora; i ne duva jednako, nego na mahove, ne vitla velike valove, nego kosi. Na moru pokaže se trag njena dodira i leti užasnom brzinom. Kao da se skliže po površini. A prijeko, na otoku, gdje se razbija o pećine - bura uzdiže prave vrtloge pjene.


Ona nije kao požar; ne ubija, ne ništi onoga tko se nje boji. Nije kao poplava, jer ne guta bez milosrđa. Bura je nešto više i ljepše. Udara te u obraze, upire ti se o rame, guši ti dah, ne da ti naprijed. Bori se! - kao da ti veli njen zvižduk. I korak po korak moraš da joj otimaš pravo, dok te pusti uz ulicu. A nije gotovo nikad tako bijesna, da ne bi poštovala tvoje snage i srčanosti: upri i doći ćeš na drugi kraj. Samo ne bježi pred njom! Ako se okreneš i pokušaš da trčiš, odmah ti se naruga. Ti, ti hoćeš da se natječeš u brzini s njom koja hrli brže od najpustije lokomotive! Ne kušaj! - Ona te digne kao pero u zrak i baci o zid. Ona je elemenat za jake i smjele, ne za mudre ni za oprezne. Proti njoj nema štrcaljke ni čamca - ona još gospodari u svom kraju, slobodna kao divljač u prašumi. A nije ružna, ne prati je ni magla ni taman oblak: nebo je vedro kad duva, i što je vedrije, to veselije slavi ona svoj pir. Meni živahnije teče krv kad je osjećam. Velika je i ponosna; a ne prezire nas. Jedino je za sebe zadržala neke kutove kud ne smiješ da stupiš nogom. Ima poslovica da se rađa u Senju. Meni se čini da je ovdje u mladosti, u prvoj snazi.“

(Foto: Dinko Brozičević)

Opširnije
Senjski interdisciplinarni simpozij na Mreži!

Senjski interdisciplinarni simpozij predstavio je jučer svoju novu mrežnu stranicu u sklopu digitalne platforme Mreža hrvatske kulture.

Naime, projekt Senjski interdisciplinarni simpozij postao je članom Mreže hrvatske kulture u rujnu 2018. godine kao prvi takav projekt-član iz Ličko-senjske županije. Danas su dijelom Mreže hrvatske kulture, uz Senjski interdisciplinarni simpozij, i Likovna udruga Lika iz Gospića, Kulturno-informativni centar Lovinac, Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević iz Gospića i Udruga Gačanka iz Otočca.


Opširnije
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u radnom posjetu Senju

6. ožujka 2019. godine ministrica kulture u Vladi RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u radnom posjetu Senju razgledala je Gradski muzej Senj te lokaciju buduće Kuće senjskih književnika u pratnji državnog tajnika u Ministarstvu kulture dr. sc. Ivice Poljičaka.

Opširnije
Novakov Senj priprema se za 2. Senjski interdisciplinarni simpozij

Novakov Senj priprema se za 2. Senjski interdisciplinarni simpozij - prijave još traju!


Opširnije
IZ SENJA O PRAVOPISU: SLUČAJ USKOCI!

O senjskim uskocima i Uskoku

Opširnije
Senjska bura

Iz Senja o - buri!

Opširnije
Ministarstvo kulture sufinanciralo projekte grada Senja

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske raspisalo je “Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu” za programe zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima. Na Poziv je pristiglo ukupno 1.069 programa.

Opširnije
VRH