1. Senjski interdisciplinarni simpozij

1. Senjski interdisciplinarni simpozij

1. SENJSKI INTERDISCIPLINARNI SIMPOZIJ 2018.

Zašto SIS u Senju?

U Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju 27. travnja u 10 sati otvoren je prvi Senjski interdisciplinarni simpozij posvećen Silviju Strahimiru Kranjčeviću u povodu 110. obljetnice smrti i 120. obljetnice izdanja zbirke Izabrane pjesme pod nazivom “Fenomen Kranjčević: Zdravo ste nam, braćo, u kamenu Senju!, a pod pokroviteljstvom Grada Senja.


Svečani je program Simpozija započeo pjesmom ženske klape Senjkinje, koja je ovom prigodom izvela obrade Kranjčevićevih pjesama “Na obali uskočkoga grada” i “Radniku” u aranžmanu poznatg senjskog skladatelja Frana Šojata i uz klavirsku pratnju prof. Ivone Šojat.

Naši gosti, govornici i sudionici

U punoj dvorani gostima se prigodno obratila prof. Ana Vukelić, jedna od oranizatorica Simpozija i koordinatorica projekta, koja je pozdravila prisutne i naglasila važnost ovoga događaja u Europskoj godini kulture, ali i posebnost manifestacije kao jedinstvenog događaja u Senju. Zahvalila je također svima koji su pomogli da Simpozij dobije svoju puninu. Posebno je istaknula veliku potporu i pomoć Grada Senja. Gradonačelnik Sanjin Rukavina službeno je otvorio prvi Senjski interdisciplinarni simpozij uz riječi zahvale Organizacijskom i Programskom odboru.

U nastavku programa okupljenima se obratio izv. prof. dr. sc. Daniel Miščin, predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija, mr. sc. Božidar Petrač, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika i glavni urednik nakladničke kuće Alfa te gospodin Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. Svi su govornici složni u jednome – Senj mora ponovno biti uz Silvija i za Silvija, a ova manifestacija početak je ponovnog valoriziranja njegova lika i djela.
U Pučkom otvorenom učilištu organizirana je i prigodna izložba djela Silvija Strahimira Kranjčevića ljubaznošću Gradske knjižnice Senj i Matice hrvatske.
Svečanost su uveličali gradski dužnosnici, ravnatelji gradskih ustanova i trgovačkih društava, profesori i učenici Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića i Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića, savjetnica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin te crkveni velikodostojnici : biskup u miru mons. Mile Bogović, dekan senjskog dekanata Silvio Milin i župnik Richard Pavlić.
Tematska predavanja započela su nakon otvaranja, a ugodno druženje i izlaganja znanstvenih radova traju čitav dan u petak i subotu. Gosti Simpozija posjetit će kulu Nehaj, Park Pjesnika i rodnu kuću Silvija Strahimira Kranjčevića.

POZIVNICA I PROGRAM

POZIVNICA NA 1. SIS 2018.

PROGRAM 1. SIS-a 2018.

KAKO NAM JE BILO

ŽIVA RIJEČ

Podijeli ovu stranicu

VRH